Aan de slag met klei

Yes, je gaat aan de slag met klei! Super leuk om je eigen unieke (lichtgewicht) oorbellen mee te maken.

Ben je een beginneling? Lees dan hieronder onze tips & trucs. ;-)

 

 

 

 

 

 

 

Boodschappenlijst (benodigheden die wij niet verkopen)

 • Gorilla Super Glue GEL (2 stuks)
 • Clay Extruder van Makin's
 • pasta machine
 • Schuurpapier korrel 1200, 600 en 320 - even online kijken
 • Bakpapier - supermarkt
 • Bloem (meel) - supermarkt
 • Sate prikkers - supermarkt
 • Schoonmaak doekjes - supermarkt
 • Baby doekjes - supermarkt
 • glasplaat, gepolijste marmerplaat of een acryl plaat - bouwmarkt

 

Voor dat je met FIMO klei aan de slag gaat, hebben we de volgende 5 richtlijnen:

 • Schoonmaken van de ondergrond en je handen
 • FIMO blok correct uitpakken
 • Het gebruik van een geschikte ondergrond
 • FIMO klei correct laten harden
 • FIMO klei correct bewaren

 

Schoonmaken

Voordat je gaat beginnen is het belangrijk om je werkomgeving en je gereedschap goed schoon te maken. Ik gebruik zelf altijd een vochtig schoonmaak doekje. Dit is belangrijk omdat klei snel stof en vuil aan trekt. En was je handen goed met zeep en warm water.

 

FIMO blok correct uitpakken

Voordat je met FIMO klei gaat werken moet het blok even uitgepakt worden. Gebruik hiervoor het lipje aan de achterkant van het blok dat aan beide kanten gemakkelijk uit elkaar te trekken is. Het is belangrijk om de folie op de juiste manier open te trekken. Zo blijft de folie heel. Op deze manier kan de niet gebruikte FIMO later weer ingepakt worden om deze langdurig houdbaar te maken. Wij bewarwen onze "rest" klei in een stofvrij bakje met deksel.

 

 

 

 

 

 

 

klaarmaken van je klei (conditioneren)

Neem je klei en kneed met je vingers deze eerst even een beetje zacht. Polymeer klei Soft bevat een weekmaker die door de klei gemend moet worden om deze mooi zacht te maken. 

Leg je klei op een gladde ondergrond. Dit kan zijn een: glasplaat, gepolijste marmerplaat of een acryl plaat. Neem je roller en rol een aantal keer over je klei. Na een paar keer rollen haal je het klei even los van de onderkant en draai een kwartslag. Dit is om te verkomen dat je klei snel plakt aan de ondergrond. Rol tot je de gewenste dikte heb bereikt. TIP, Ik heb zelf inmiddels een pasta machine aangeschaft. Super handig om de juiste gelijkmatige dikte klei te verkrijgen en je kunt de klei snel je soepel maken.

 

Uitsteken van de vormen en het loshalen van je werkplaat

Je klei is nu klaar om ermee aan de slag te gaan. Wat ga je ermee doen ermee?

 Cutter

 

Structuur roller

Wil je een mooie print op je klei aanbrengen? Wij gebruiken hiervoor onze structuur rollers. Neem je structuur roller en duw deze een beetje stevig in 1 keer over je klei. Je heb nu een print en kan deze gebruiken om je cutters in te zetten.

 

 

 

 

 

 Structuur roller 

 

Silk screens

Je kunt ook met verf en een silk screen (meerder keren te gebruiken) een toffe print in de gewenste kleur maken. Leg de silk screen op je klei en voeg er wat verf op. Verdeel deze met een schraper of een oude (bank)pas. Daarna haal je de silk screen eraf en nu heb je een toffe print op je klei staan. Was wel direct even je silk screen af onder de kraan eventueel met een beetje afwasmiddel en droog (dep) deze af. Laat jede  verf wel goed drogen voordat je met de cutters aan de gang gaat?

 

 

 

 

 Silk screen

 

 

Vormen maken

Nu kun je met de cutters je eigen ontwerp maken. Om te voorkomen dat er klei aan je cutter blijft zitten kun je het beste een bakje met een dun laagje bloemmeel klaar zetten. Voordat je de cutter in de klei drukt doop je de cutter hier even in met de snijranden. Maak nu via de voorkant van je ontwerp met bijvoorbeeld een sate prikker of een kraalnaald een gaatje in je ontwerp van c.a. 1,2mm. waar jij straks de ringetjes doorheen wil maken. De grote van het gaatje hangt natuurlijk wel af van de dikte van je ringetjes. Is je ontwerp klaar? Top, dan gaan we nu de klei uitharden oftewel bakken.

 

 

 

 

 

 

 

Fimo klei uitharden

Verwarmen je oven op 110 graden. Pak ondertussen een blad bakpapier en leg deze op je ovenplaat. Leg voorzichtig je ontwerp(en) op het bakpapier. Zodra je oven op tempratuur is gekomen kun je jouw ontwerp in de oven zetten (midden) en 30 minuten laten bakken. Spannend he? ;-) Na 40 tot 50 minuten haal de jouw ontwerp uit de oven en laat deze even afkoelen. TIP, ik laat mijn oven daarna altijd even openstaan (wel eerst uit doen natuurlijk) om te luchten.

 

Schuren 

Om jouw ontwerp mooi af te werken gaan we nu met schuurpapier aan de slag. Hiervoor heb je nodig: waterproof schuurpapier korrel 1200, 600 en 320. Je begint met korrel 320. Dit schuurpapier is perfect om de randen en de opervlakte mooi glad en strak te krijgen. Let op, dit is een grove korrel dus kijk goed dat je niet te veel weg schuurt. Heb je gewerkt met een structuurroller of Silk screen met verf? Kijk uit dat je deze niet beschadigd? Daarna pak je korrel 600. Hiermee haal je kleine krasjes etc. weg om het geheel nog zachter af te maken. Nu gaan we polijsten. Dit doe je om je ontwerp mooi glad en egaal te maken. Dit schuurpapier hebben wij niet in ons assortiment en kun je het beste even online opzoeken.

 

Lekker badderen

Nu is het tijd om je ontwerp een lekker badje te geven om al het stof eraf te krijgen. Dit doe je in koud water. Daarna even droogdeppen en je kunt door naar de volgende stap.

 

 

 

 

 

Pots bevestigen

Ik heb hier zelf in het begin enorm mee gestoeid. Je wilt niet dat de pots snel los laten. Markeer eerst op beide achterkanten even waar je ze wilt plakken (wel gelijk natuurlijk). De allerbeste lijm die wij hebben gebruikt is GorillaGlue superglue gel. Deze hebben wij (nog) niet in onze shop. Deze vind in ons boodschappenlijstje met handige linkjes. Doe 1 druppel op het gemarkeerde punt van de beide achterkanten van je ontwerp. Plak nu de pots erop. Laat goed drogen. En nu komt de gouden tip! We gaan UV epoxy op de achterkant aanbrengen. Dit doen we zodat jouw Pots mega vast blijven zitten. Hiervoor heb je nodig: een sate prikker en een tangetje. Breng wat epoxy aan op de achterkanten. Niet te veel want je wilt niet dat het aan de zijkant komt. Dit is even zelf uitproberen. Pak met een tangetje het stekertje vast en met de sate prikker verdeel je het epoxy. Nu drogen van de UV epoxy. Dit gebeurd onder een UV lamp van c.a. 54 watt, 10-15 minuten. Ik heb zelf een UV lamp gekocht die ook voor acryl nagels wordt gebruikt. Inmiddels hebben wij een bestelling uit staan bij een leveracier voor UV zaklampjes. We verwachten deze rond 25 januari. Dus nog even geduld.

 

 

 

 

 Pots

 

 

Ringen aanbrengen

Nu je UV epoxy uitgehard is kun je met behulp van 2 tangetjes en ringetjes (10mm) de delen die aan elkaar wilt hebben gaan maken.

Je bent klaar om te shinen!

Heb je vragen naar aanleidng van deze uitleg? Stuur ons een mailtje info@liefkraaltje.nl. We staan voor je klaar!

 

 

 

 

Sorteer op

FIMO

KLIK HIER

TSJECHISCHE KRALEN

KLIK HIER

CADEAU VERPAKKING

KLIK HIER

AAN DE SLAG!

KLIK HIER

© 2018 - 2023 Lief Kraaltje | sitemap | rss